SoundCloud Audio Player
SoundCloud Player

Het prachtige koororgel dat in 2004 door Thomas gebouwd werd is een akoestisch wonder. Met zijn 15 registers kan het moeiteloos zijn verhaal in de grote St.-Katharinakerk vertellen. Alleen de Subbas van het pedaal is al een mirakel.

Om zijn verjaardag een extra dimensie te geven organiseerde Mixtuur een zeer toegankelijk en virtuoos concert. Want door de positie van het koororgel is het mogelijk om met een orkest te concerteren. Zo bracht Bart Rodyns drie orgelconcerti van G.F.Händel en één van M.Corrette met zijn Euterpe Baroque Consort. Dit was een fantastische avond.

Zo fantastisch dat dit programma op CD werd opgenomen. Om de uitzonderlijke mogelijkheden van dit prachtige orgel nog beter aan bod te laten komen, speelt Bart nog drie kleurrijke koralen van J.S.Bach.

G.F.Händel was in zijn tijd vermaard als organist en improvisator. De Duitse criticus Johann Mattheson schreef zelfs dat niemand anders Händel overtrof, behalve misschien die Bach uit Leipzig... Toen Händel zich permanent in Londen ging vestigen begon hij al snel enkele reeksen orgelconcerti uit te geven. De 6 concerti, opus 4, werden zo in 1738 uitgegeven.
Zijn Franse tegenhanger Michel Corrette speelde eveneens een belangrijke rol in de ontwikkeling van het klavierconcerto in Frankrijk. Zijn 6 concerti, opus 26, werden amper 20 jaar later in 1758 gepubliceerd. Bovendien reisde Corrette voor 1773 naar Engeland waar hij ongetwijfeld over het fenomeen Händel hoorde vertellen. Hoog tijd om deze heren met elkaar te confronteren !