Zot van Orgel

St.Katharinakerk, Vrijheid, Hoogstraten

GRATIS toegang en GRATIS Corsendonk
 • 9 juli om 16u: Guillaume Lebbe

  Guillaume Lebbe was van kinds af aan al gefascineerd door het orgel. Hij begon op achtjarige leeftijd orgellessen te volgen aan de de muziekacademie van Turnhout, bij Nico Declerck, en later bij Wannes Vanderhoeven. Toen hij ging studeren in Leuven vervolgde hij de lessen aan de muziekacademie aldaar, bij Peter Breugelmans. Omdat het orgelvirus bleef kriebelen, heeft hij nog drie jaar orgelles gevolgd aan het conservatorium van Antwerpen (bij Joris Verdin). Hij is voornamelijk actief als organist in enkele parochies, en als vaste begeleider van het Zevendonks Koor.

  My Image
 • 23 juli om 16u: Mark Duville

  Mark kreeg de liefde voor de muziek van thuis uit mee, en ging al vroeg naar de jeugdmuziekschool. Wat later volgde hij zijn eerste lessen notenleer en piano vanaf de leeftijd van 8 jaar, en volgde meer dan 8 jaar les piano in de academie te Mortsel, later ook nog aan de stedelijke academie in Gent voor een vervolg met piano en kamermuziek. Sinds zes jaar is hij gebeten door de orgel-microbe, en volgde hij les bij Luk De Deckers in de stedelijke academie te Mortsel. In de zomervakanties volgt Mark graag een zomercursus orgel, onder andere in Saessolsheim, Tongeren, Poitiers. Naast piano en orgel speelt hij in de academie ook nog klarinet in het symfonisch orkest. Mark neemt ook graag de gelegenheid te baat om muziek te beoefenen als begeleider samen met andere muzikanten in allerlei ensembles.

  My Image
 • 6 augustus om 16u: Elisabeth Vanwijnsberghe

  Elisabeth Vanwijnsberghe (Brasschaat, 1999) heeft zich van kindsbeen af tot het klavier aangetrokken gevoeld. Thuis tokkelde ze al snel op de piano en leerde zich aan de hand van het boek van grote broer haar eerste melodietjes aan. Toen de tijd voor de muziekschool en voor de keuze van een instrument aangebroken was, koos ze voor het orgel, volgens W.A. Mozart de koning van de instrumenten, omwille van de bijzondere veelzijdigheid ervan.
  Elisabeth doorliep van 2008 tot 2017 een klassieke muziekopleiding AMV, AMC en orgel in de stedelijke muziekacademie Jozef Pauly te Ekeren. Orgelles kreeg ze achtereenvolgens van de betreurde Marc Van Driessen († 2015) en van Benjamin Van Nespen.
  Met een bijzonder gevoel voor pedagogie wist Marc van Driessen zijn technische en muzikale vaardigheden over te brengen op zijn leerlingen. Hij slaagde erin hen met zachtheid en volharding aan te sporen om op zoek te gaan naar ‘meer’ en hun talenten helemaal te ontwikkelen. Hij spaarde daarbij zelf geen inzet. Elisabeth en vele anderen nodigde hij uit om deel te nemen aan de tweejaarlijkse Vlaamse orgeldagen. Elisabeth werd er in 2009, 2011 en 2013 tot laureaat gekroond, waarvan tweemaal tot eerste laureaat: in 2011 in Sint-Niklaas in de lagere, in 2013 in Turnhout in de middelbare en in de hogere graad. Inmiddels verleende zij haar medewerking aan diverse orgelconcerten.
  Benjamin Van Nespen, eveneens een uitmuntend organist, kreeg de moeilijke taak om in de voetsporen van Marc Van Driessen te treden. Hij legde de nadruk op verdere verfijning van de muzikaliteit bij de vertolking. Met succes: dit jaar rondde Elisabeth haar academieopleiding orgel af met de grootste onderscheiding. De liefde voor haar instrument deed Elisabeth besluiten het hierbij niet te laten. Ze zal verder lessen volgen, zij het als een deeltijdse activiteit in combinatie met haar hogere studies.

  My Image
 • 20 augustus om 19.30u: Karel Baeten

  Karel Baeten is een gedreven orgelliefhebber uit Hasselt. Op zijn twaalfde startte hij met orgelles bij Winand Moermans. Enkele jaren geleden hervatte hij zijn orgelstudie in de orgelklas van Johan Hermans. Naast orgel is hij ook actief als koorzanger en was hij jarenlang koordirigent. Hij behaalde getuigschriften van de Hogere Graad voor Koordirectie en Orgel aan het Stedelijk Conservatorium van Hasselt. Hij werkt ook actief mee aan de promotie van de orgelcultuur in de stad Hasselt.

  My Image
 • Praktisch

  St.Katharinakerk, Vrijheid, 2320 Hoogstraten

  GRATIS toegang en GRATIS Corsendonk